Do auta jen s pistolí? Podívejte se, co radila příručka prvním ženám za volantem

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 10. dubna 2018, 11:31 Google+

Na začátku 20. století to ženy neměly vůbec jednoduché, o řízení automobilů nemluvě. A právě to vedlo jednu z prvních automobilových závodnic, nadšenou motoristku a později novinářku Dorothy Levitt k tomu, aby v roce 1909 vydala stručnou ale výstižnou příručku, která měla ženám napovědět, jak si koupit první automobil, jaký motor vybrat, jak odstraňovat závady a jak se všeobecně stát soběstačnými motoristkami.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dorothy Levitt byla jednou z prvních automobilových závodnic, která se navíc snažila učinit motorismus dostupným i pro ženy

Dorothy Levitt byla jednou z prvních automobilových závodnic, která se navíc snažila učinit motorismus dostupným i pro ženy | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Knihu "Woman and the Car: A Chatty Little Handbook for all Women who Motor or Who Want to Motor," kterou vydala Levittová v roce 1909, si můžete pořídit i v ČR, ovšem kniha je psaná pouze anglicky, má 214 stran a její cena se pohybuje okolo necelých 800 Kč.

My jsme se bohužel k originálu nedostali, nicméně do rukou se nám dostal anglický výtah, který se objevil na webu Jalopnik. Ten mapuje nejen pozadí vzniku knihy, ale hlavně témata, kterými se autorka zaobírala. A upřímně řečeno, podle všeho by kniha nalezla částečné uplatnění i dnes.

Na začátku 20. století byly ženy všeobecně znevýhodňovány a svoboda, kterou automobil dodnes představuje, byla pro samotné ženy mnohdy nedosažitelná. Nejen kvůli společenským poměrům, ale také kvůli všemu, co koupě, vlastnictví, provozování a údržba automobilu požadují.

Technika, technologie a společnost je nyní na míle vzdálená tomu, o čem kdysi autorka psala, ovšem některé části její knihy by se mohly tesat do kamene. V některých kapitolách totiž Levittová například popisuje, jak správně kontrolovat automobil před jízdou, jak zkontrolovat jednotlivé kapaliny, brzdy a další ovládací prvky, které jsou k jízdě potřeba.

Pokud už se ale něco pokazila, Levittová myslela i na rady první pomoci. Průkopnice automobilismu v sukni se tak stávaly i amatérskými mechaniky a Levittová se je snažila alespoň trochu připravit na to, co se může na silnicích stát. Ať už se jednalo o časté problémy se svíčkami nebo karburátory, vše bylo v knize velice jednoduše popsáno.

Levittová navíc jako žena dokázala poradit dalším ženám věci, na které by muž jednoduše nepřišel. Autorka například doporučovala jednoválcový motor De Dion, který sice produkoval jen cca osm koňských sil, ovšem k jeho natočení nebylo potřeba příliš síly, takže to bez problému zvládla i fyzicky méně zdatná žena.

V době, kdy kniha vznikala, bylo navíc od žen očekáváno, že budou spíše viděny, než slyšeny. Levittová tak připojila i kapitolu o tom, jak se za volantem správně oblékat, co je nezbytné a co naopak zbytečné. K doporučeným věcem patřily například nízké (nikoliv kotníkové) boty, které snáze umožňovaly pohyb kotníku při šlapání na pedály. Stejně tak doporučovala šátky a čepice, které měly zabránit nastydnutí.

Neméně zajímavá kapitola se pak věnuje opatřením na bezpečnost žen na cestách. Levittová totiž počítala s tím, že ženy budou cestovat hlavně bez manželů a osamoceny. Doporučovala jim proto pořízení revolverů značky Colt, které se vyznačovaly nízkým zpětným rázem. Ve volných chvílích pak měly ženy střelbu trénovat, aby byly schopny se ubránit.

img-responsive

Dorothy Levitt na své nejoblíbenější fotografii | foto: youtube.com

Pokud žena nechtěla vlastnit zbraň, měl se stát vítaným společníkem na cestách pes. Levittová také nedoporučovala, aby ženy svůj vůz nesvěřovaly do rukou nikoho cizího a aby během jízdy používaly ruční zrcátko, které jim poskytne dostatek informací o dění za nimi.

Poslední doporučení je spíše úsměvné, přesto by ale našlo uplatnění i v dnešní době. Levittová totiž doporučovala, aby ženy vozily pod sedačkou bonboniéru, nebo čokoládu. Ta totiž pomůže snížit stres a napětí - to se může hodit například ve chvíli, kdy se bude řidička snažit o odstranění závady.

Elizabeth Werth, která se prostřednictvím webu Jalopnik o zážitky z knihy podělila, uvádí, že po přečtení knihy si uvědomila, jak výrazným krokem pro zvyšování počtu žen za volantem tato publikace byla. Elizabeth sice nikdy motor De Dion neviděla, přesto měla po přečtení knihy dojem, že by ho dokázala nastartovat, udržovat i opravovat.

Anglicky mluvený dokument o Dorothy Levitt | zdroj: youtube.com

Ve světě, kde všeobecně vládl argument, že žena je na ovládání automobilu příliš slabá, se tak objevila kniha, která se nesnažila přesvědčit celý svět o opaku. Snažila se přesvědčit ženy, že to není pravda. Že žena dokáže automobil ovládat i servisovat stejně dobře, jako kdokoliv jiný na světě.

Navíc si byla Levittová velice dobře vědoma, jakou zábavou může řízení automobilu být. Mezi odstavci, kde se věnovala byrokracii, módě nebo technice, totiž uvedla, že ženy se nemusí bát ani poslat plyn trochu níž k podlaze.

Vždy se držte zákonných rychlostních limitů, tedy pouze s výjimkou, kdy se ocitnete na kvalitní a prázdné silnici, kde nehrozí žádné slepé zatáčky ani nebezpečné křižovatky. Vůbec nic se totiž nestane, když na takových místech vyzkoušíte, co váš vůz vlastně dokáže."

Vytisknout

Diskuze: Do auta jen s pistolí? Podívejte se, co radila příručka prvním ženám za volantem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Mazda MX-5 (ND)

Mazda zřejmě vyslyšela přání zákazníků, nová MX-5 dostane pár koní navíc

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud