Nejšerednější auto posledních let? Původně praktickou mini-dodávku jsme potkali na D1

AutoRoad.cz, 24. května 2017, 14:19 Google+

Fiat Multipla, vyráběný mezi lety 1996 až 2010, se pro mnoho řidičů a milovníků aut stal cílem nesčetně vtipů a ztělesněním naprostého nevkusu a šerednosti na silnicích. Označení Multipla tu ale nebylo poprvé, první vůz s tímto názvem vyjel z automobilky již v padesátých letech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Fiat 600 Multipla

Fiat 600 Multipla | foto: Fiat

Sdílejte článek

Historie prvního modelu Multipla, přesněji Fiatu 600 Multipla, se začala psát v roce 1956, kdy se vůz představil na autosalonu v Bruselu. V podstatě šlo o mikrododávku se čtyřmi dveřmi, motorem v zadní části vozu a poháněnou zadní nápravou. Díky svým kompaktním rozměrům mohla dodávka využít pohonné ústrojí z Fiatu 600, odpružení si vypůjčila z Fiatu 1100.

Kompaktní Fiat byl nabízen ve třech variantách. První nabízela pohodlné svezení pro čtyři až pět cestujících. Místo přední řady sedadel byla umístěna lavice, na které seděl řidič i spolujezdec. Zadní řada pojala 2 až 3 pasažéry, a v případě potřeby se dala i složit. Vzadu nad motorem byl úložný prostor pro zavazadla.

Druhá varianta nabízela prostor pro přepravu až šesti cestujících celkem ve třech řadách sedadel. V první řadě byla stále zafixovaná lavice. Druhá a třetí řada však byly tvořeny samostatnými sedačkami. které se daly jednotlivě dle potřeby složit a tím se dal zvětšit omezený objem zavazadlového prostoru.

Poslední varianta nesla název "Taxi" a odlišovala se oddělenými předními sedačkami a sklopnými sedadly uvnitř interiéru. Řidič se tak mohl přizpůsobit přepravě lidí i nákladu. Tato verze byla napříč Itálií velice oblíbená a taxikáři ji používali ještě mnoho let po ukončení výroby.

Do vozu, který měřil pouhých 3,531 mm se vešlo až šest osob. Pro srovnání, populární Mini byl menší jen o necelého půl metru. Výška vozu činila 1,581 mm, šířka 1,448 mm a váha pouhých 700 kilogramů. Díky tomu k jeho rozpohybování stačil i malý motor. V prvních letech výroby byl používán motor s objemem pouhých 633cm3, který Multipla převzala z klasického Fiatu 600.

Ten byl schopen vyvinout výkon až 21 koní, pro použití ve větší a těžší Multipě byl ale spojen s upravenou čtyřstupňovou manuální převodovkou, které měla kratší dráhy. I tak byl ale vůz schopen vyvinou maximální rychlost až 90 km/h. Když si vůz půjčili britští novináři, zjistili, že zrychlení z 0 na 80 km/h vozu trvá 43 vteřin, maximální rychlost činila necelých 92 km/h a spotřeba se pohybovala okolo 7,36 l/100 km.

Během šedesátých let se dočkala Multipla vylepšení, které jí poskytl nově představený Fiat 600D. Nejvýraznější změnou byl silnější motor, který nově dosahoval výkonu 25 koní.

Fiat 500 byl designově velice zdařilý kousek, přesto se našli lidé, kteří do něj investovali svůj čas a kreativitu, čímž vzniklo několik zajímavých kusů. Jedním z nich je třeba i model Marinella.

Pokud vás zajímá cena originální Multiply, příliš vás nepotěšíme. Na oblíbeném inzertním serveru Mobile.de jsme nalezli jen sedm exemplářů, přičemž ten nejlevnější stál v přepočtu 662,000 korun a nejdražší 5,2 milionu korun.

Nám se ale v nedávné době podařilo potkat na silnicích jednu zuboženou Multiplu na vleku, která zřejmě již brzy dostane kvalitní péči od svého nového majitele.

Vytisknout

Diskuze: Nejšerednější auto posledních let? Původně praktickou mini-dodávku jsme potkali na D1

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ford model T

Na internetu se draží unikát: Stoletý Ford v perfektním stavu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud