Opel Kapitän, chybně opomíjená ikona a svého času král silnic

AutoRoad.cz, 21. prosince 2018, 12:58 Google+

Na automobil s tímto názvem si již mnoho z nás nevzpomene nebo o něm nikdy neslyšel. Přitom se vyráběl dlouhých třicetdva let, během kterých doslova vytvořil image značky. Pojďme se tedy na chvíli vrátit do historie a představit si tento skvost, který zákonitě musí ohromit každého milovníka krásných, starých automobilů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Opel Kapitan

Opel Kapitan | foto: www.wikipedia.org

Sdílejte článek

Ve stejnou dobu, kdy se nacistické Německo připravovalo na válku, automobilka Opel hledala vhodného nástupce pro model Super Six, tedy automobil nejvyšší třídy. Zajímavý je zvolený název z kategorie vojenských hodností, přitom se nejednalo o první případ. V roce 1937 automobilka nabízela velký luxusní vůz s označením Opel Admiral.

Opel Kapitän

Veřejnosti se nový špičkový model představil v roce 1938. Jednalo se o prostorný čtyřdveřový vůz, který byl postaven na samonosné karoserii, obvyklé pouze u amerických vozů. Zajímavé byly zejména prodloužené přední blatníky, které zasahovaly až do dveří a do kterých byly zabudovány světlomety neobvyklého, hexagonálního tvaru.

O pohon se staral motor převzatý z modelu Super Six, tedy řadový šestiválec o objemu 2473 cm3, poskytující výkon 55 k a maximální rychlost 126 km/h. Motor byl umístěn vpředu, poháněl zadní kola a s vozem o váze 1,2 tuny jezdil za třináct litrů.

img-responsive

Opel Kapitan cabrio 1940 | foto: www.wikipedia.org

Bohužel, v roce 1940 musel Opel výrobu cestovních vozů ukončit. Přednost dostaly nákladní vozy, kabiny, benzínové nádrže stíhaček a další vojenský materiál. Kapitänů se do té doby vyrobilo něco přes 25 tisíc. Výroba osobních vozů byla obnovena až v roce 1948, kdy sjel z výrobní linky první poválečný Kapitän. Zatímco motor a karoserie zůstaly prakticky beze změny, šestiúhelníkové světlomety byly nahrazeny kruhovými.

Facelift přišel až v březnu roku 1950, kdy dostal Kapitän modernizovanou karoserii. Změnila se především přední část vozu s bohatě chromovanou maskou chladiče. Úpravami prošla také záď vozu, díky čemuž se zvětšil zavazadlový prostor. V neposlední řadě došlo ke zvýšení výkonu díky změně kompresního poměru a to na 58 k.

Opel Kapitän druhé generace

Na podzim roku 53, po patnácti letech výroby první Kapitána, přichází automobilka Opel s druhou generací. Ta se chlubí zcela zejména zcela novou a elegantní karoserií v americkém stylu. Zatímco motor zůstal stejný, výraznou změnou prošel podvozek. Přední kola dostala vylepšené nezávislé zavěšení a byla odpružena vinutými pružinami s hydraulickými tlumiči. Automobil měl plně synchronizovanou třístupňovou převodovku, která se ovládala řadicí pákou pod volantem.

img-responsive

Opel Kapitan 1956 | foto: www.wikipedia.org

O tři roky později (v roce 56) prošla karoserie malým faceliftem. Ten se dotkl především přední části vozu, která dostala novou, bohatě zdobenou masku chladiče a stříšky světlometů. Nový Kapitán byl vrcholem modelové řady a vyráběl se až do roku 1958. Za necelých pět let bylo vyrobeno přes 154 tisíc kapitánů druhé generace.

Opel Kapitän P1 a P2

V červnu 1958 přišel Opel s další generací mající označení P1. Vůz se pyšnil panoramatickými okny, mírně pozměněnou přední maskou a zadními světly, podle kterých dostal přezdívku „klíčová dírka“. Výkon 2,5 litrového šestiválce byl navýšen na 80 k a maximální rychlost 1,3 tuny těžkého vozu byla 144 km/h. V tomto provedení se P1 vyráběla přesně jeden rok, za který se stihlo vyrobit přes 34 tisíc vozů.

Kapitán P2 představený na frankfurtském autosalonu v roce 59 byl ještě elegantnější a větší než P1. Zatímco hranatější střecha umožnila cestujícím lepší nástup, zlepšily se především jízdní vlastnosti a bezpečnost vozu, a to díky širším pneumatikám a větším brzdám. Pohon zadních kol zajišťoval nový řadový šestiválec o výkonu 66 kW (90 k). K dispozici byla tří a čtyřstupňová převodovka, od roku 1960 i automatická. Do konce roku 1963 vyrobil Opel skoro 150 tisíc Kapitánů P2.

Opel Kapitän A a B

V šedesátých letech narostly rozměry velkých Opelů natolik, že nebylo potřeba rozlišovat velikost karoserie. Na jaře 1964 tedy Opel spojil modely Kapitán, Admiral a Diplomat dohromady. Všechny modely měli identické karoserie a lišily se pouze množstvím chromu a výbavou. Dodnes jsou považovány za nejameričtější v celé historii Opelu.

Kapitän A začal s pohonnou jednotkou 2.6S o výkonu 74 kW (100 k). Ta byla o rok později nahrazena šestiválcem 2.8S (92 kW/125 k) a nakonec nejsilnější 2.8HL (103 kW/140 k). Vzácně se vyskytoval i Kapitän V8 s motorem 4.6 od Chevroletu.

img-responsive

Opel Kapitan A | foto: www.wikipedia.org

Posledním automobilem od Opelu nesoucím název Kapitän se stal v roce 1969 Kapitän B. Ten dostal evropštější karoserii a nepatrně menší rozměry. Pohon zajišťovala trojice šestiválců o výkonech 97 až 121 kW. Na odbyt ale Kapitän B nešel a tak po výrobě necelých 5 tisíc kusů byla výroby modelu zastavena.

Opel Kapitän zaujímá čestné místo v automobilové historii a jedná se o nejrozšířenější evropský model s šestiválcovým motorem. V letech 1938 až 1970 bylo vyrobeno téměř půl milionu kusů.

Vytisknout

Diskuze: Opel Kapitän, chybně opomíjená ikona a svého času král silnic

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Kaicene F70

Pick-up od Peugeotu? Přijde v roce 2020, ale jeho původ se vám líbit nebude

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud