Audi RS2 - Zběsilé kombi, které změnilo svět sportovních aut

AutoRoad.cz, 27. dubna 2017, 15:29 Google+

Na začátku 90.let se začalo navrhovat u automobilky Audi první ostré kombi, jenž se později stalo průkopníkem v dané kategorii a bylo tak zakladatelem dnešních rychlých verzí RS4 a RS6. Krom toho založilo již dnes velmi známé spojení Audi RS a na tehdejším trhu bylo postaveno proti konkurenci v podobě Mercedesu 500 E (W124).

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Audi RS2

Audi RS2 | foto: Audi

Sdílejte článek

První myšlenka

Vše odstartovalo v okamžiku, když Audi požádala o spolupráci firmu Porsche, protože právě to se Audi zdálo jako nejlepší spoluautor pro vývoj sportovní RS2. Jako zkušený výrobce sportovních vozů nabízel obrovské know-how a vlastní výzkumné centrum s vyspělým zázemím. Audi zase poskytla v té době prověřený vůz 80 Avant a tak spolupráci nic dalšího nebránilo. 

Na přelomu let 1992-93 začalo vedení Audi vytvářet své požadavky a provádělo výzkum, aby zjistilo, zda je to vůbec proveditelné takové auto postavit a kolik bude celý projekt stát. A tak, když bylo vše jasné a připravené, začátkem roku 1994 se rozběhla samotná stavba automobilu, který měl ohromit konkurenci a zatopit jim pod jejich kapotami. Ostatně, to se mu také časem podařilo.

img-responsive

Audi RS2 průřez | foto: Audi

Design

Karoserie pocházela z klasické verze Audi 80 Avant, a tak se musela rázně předělat. Největší optické změny se dosáhlo jinou mřížkou kapoty, instalací zpětných zrcátek z Porsche 968 a auto se dočkalo i nového předního spoileru, ve kterém byly instalovány blikače s mlhovými světlomety také od Porsche. Změna dále postihla boční prahy, vzadu se objevil oblejší spoiler a v té době „nový“ znáček RS. Novinkou byla také sdružená zadní světla bez mezery, která udělala celou záď mnohem elegantnější a dodala jí tak sportovní nádech. I taková drobnost odlišila RS2 od běžných 80tek, což poznáte i podle umístění SPZ, jenž se musela přestěhovat na zadní nárazník.

Motor a technika

Audi zpočátku vývoje RS2ky dodala firmě Porsche motory z verze S2 Coupe, což vůbec nebylo špatné. Řadový dvacetiventilový pětiválec s objemem 2,2 litru totiž dosahoval slušného výkonu 230 koní. Ovšem aby se RS2 mohla srovnat se silnou konkurencí, pohonná jednotka musela dostat doping. Její úpravy tedy začaly výměnou vačkových hřídelí, přepracováním vstřikovací jednotky a přemapováním řídící jednotky Bosch Motronic. K tomu přibylo nové a o třetinu větší turbodmychadlo KKK 26. Díky značným úpravám tak motor mohl nabídnout výkon 315 koní při 6.500 otáčkách a nejvyšší točivý moment 410 Nm při 3000 otáčkách.

Zrychlení je vzhledem k váze auta 1600 kg impozantní, z 0-100 km/h mu to trvá 5,4 sekundy a maximálka už tehdy činila 262 km/h (elektronicky omezena). RS2 je vybavena šestistupňovou manuální převodovkou, napojenou na permanentní pohon všech kol Quattro s elektronicky uzavíratelným diferenciálem zadní nápravy, který má do rychlosti 25 km/h stoprocentní svornost. Zajímavá ale byla jedna chyba ze strany Porsche.

Když totiž konstruovalo RS2ku, tak nějakou záhadou vypustilo z hlavy fakt, že pracuje na Audině. Během výroby jejích poloos tak zapomněli na odlišné rozteče uchycení kol. Naštěstí to stavbu vozu neohrozilo a vůz dostal jako omluvu za tento problém 17″ hliníkové disky z Porsche 968. Z něho pocházela i brzdová soustava, tentokrát z edice ClubSport. Jednalo se o čtyřpístkové 304mm velké vzduchem chlazené kotouče na přední nápravě a dvoupístkové 290mm kotouče vzadu.

Jak to vypadalo uvnitř?

Řidič ovládal vůz skrz tříramenný sportovní volant a před sebou měl bíle tónované sportovní budíky. Na středovém panelu se v tomhle skvostu nacházeli na tu dobu špičkové věci. Kromě toho, že tam bylo umístěno ovládání automatické klimatizace, tak řidič měl k dispozici i vysoce kvalitní audioaparaturu BOSE. Takže pokud ho už nudil řev turbomotoru, zařadil na dálnici v ideální rychlosti 6tku, motor se ustálil na nižších otáčkách a řidič si mohl naplno užívat koncertní atmosféru se svou oblíbenou hudbou. Anatomická sedadla Recaro potažena kůží v kombinaci s Alcantarou byla pro tento model samozřejmostí. Navíc, sedadla měla vždy shodnou barvu s karosérií! Ačkoliv Audi RS2 se nabízela se stejnou paletou barev jako běžný model 80 Avant, většina majitelů se uchýlila k pouhým čtyřem: modrá, červená, stříbrná a černá.

Pár vět na závěr

Audi RS2 Avant je špičkový sportovní kombík, který je i po 21 letech lákavou volbou pro opravdového nadšence sportovních vozů od Audi. Mezi lety 1994 – 1995 se vyrobilo celkem 2891 kusů a cena se v současné době pohybuje okolo 450 tisíc Kč za zachovalý kousek. Podle odborníků je to unikátní auto, které udalo směr mnoha jiným značkám a vytvořilo dnešní nabídku sportovních kombíků, které by asi bez tohoto modelu nikdy nevznikly.

img-responsive

Audi RS6, RS4 a RS2 | foto: Audi

Co jste možná nevěděli

- Verze RS2 zrychlí z 0-100 km/h za 5,4 sekundy, ale z 0-97 km/h jí to trvá jen 4.8 s. Jak je to vůbec možné? Důvodem tohoto rozdílu je nevhodně poskládaná převodovka, která si těsně před dosažením rychlosti 100 km/h žádá přeřazení z druhého na třetí rychlostní stupeň.

- Audi RS2 z 0-50 km/h zrychlila rychleji než tehdejší monopost Formule 1 Jacquese Villeneuva z roku 1994!

- Byl vyroben pouze 1 kus modelu Audi RS2 sedan, který je umístěn v muzeu Audi AG. Veškeré sedany RS2 jsou tak pouze předělanými verzemi krotší Audi S2 sedan.

Vytisknout

Diskuze: Audi RS2 - Zběsilé kombi, které změnilo svět sportovních aut

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Škoda Superb třetí generace

Škoda slaví miliontý Superb

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud