Vision Mercedes-Maybach 6 ctí klasická kupé, nechybí elektrická čtyřkolka

ar6, 17. srpna 2016, 17:20 Aktualizováno 19.8.2016, 11:01 Google+ Pebble Beach Concours d'Elegance 2016

Mercedes-Maybach vypustil minulý týden první snímek konceptu velkého kupé s délkou necelých šest metrů. Na konečnou podobu vozu s detailním informacemi jsme ale příliš dlouho nečekali, na světlo světa se dostala zároveň s oficiální premiérou na Concours d'Elegance v Pebble Beach.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vision Mercedes-Maybach 6 vypadá naprosto fantasticky.

Vision Mercedes-Maybach 6 vypadá naprosto fantasticky. | foto: Mercedes-Maybach

Sdílejte článek

Aktuálně největším kupé v nabídce Mercedesu je třídveřové provedení třídy S. To je samo o sobě luxusní až běda, na silnici pak jeho vzhled budí zasloužený respekt, kdo však chce skutečný vrchol, zamíří pravděpodobně k Rolls-Roycu pro model Wraith. Nemuselo by to ale trvat věčně, Mercedes totiž skrze svou luxusní značku Maybach připravil poctu všem klasickým aerodynamickým kupé. Že se Vision Mercedes-Maybach 6, jehož premiéra proběhne v kalifornském Pebble Beach, řadí rázem k tomu nejhezčímu od trojcípé hvězdy za hodně dlouhou dobu, jen jen příjemným bonusem.

img-responsive

Nekonečně dlouhou kapotu doplňuje nekonečně dlouhá zadní část. | foto: Mercedes-Maybach

Po sérii snímků, zahalených ve tmě, se na světlo světa konečně dostala celková podoba vozu. A pokud Vás teasery uchvátily stejně jako nás, pak budete z konečně podoby zcela nepochybně unesení. 5700 milimetrů dlouhé, 2100 milimetrů široké a 1328 milimetrů vysoké  kupé zaujme nekonečně dlouhou dvoudílnou kapotou i atypicky prodlouženou zadní částí, která může lehce evokovat loňský koncept IAA (ve skutečnosti má připomínat luxusní jachty). Přední části dominuje mohutná maska chladiče s obrovským množstvím chromu, které velice zajímavě kontrastují úzká LED diodová světla. Ve spodní části nárazníku je pro změnu chromovaný splitter. Kapotu zdobí trojcípá hvězda Mercedesu, maska pak dostala decentní nápis Maybach. Charakteristickou se pro kupé stává chromová linka, táhnoucí se od kapoty až téměř k zadním světlům, doplňující velmi zajímavý červený lak karosérie.

Že jde o vůz s luxusními kořeny hlásají samostatná loga Maybachu na zadních sloupcích. Linie střechy se rychle svažuje a elegantně přechází v protaženou zadní část, která je zakončena úzkým pásem LED světlometů. Nevýhodou tohoto řešení je snad jen maličké, ale stylovou ploutvičkou rozdělené, zadní okno. Ve spodní části nárazníku je chromovaná linka a poměrně velký difuzor. Do interiéru se nastupuje přes racčí dveře s kamerami místo zpětných zrcátek. Samotný interiér s uspořádáním 2+2 je velice futuristický, z klasických prvků má v podstatě jen volant a dva kruhové budíky (i ty mají zabudovanou obrazovku). Veškeré informace se promítají na přední sklo, případně na úzký displej, obepínající prakticky celý prostor pro posádku. Rozhraní je ovládáno pomocí gest, velice zajímavým prvkem pak jsou malé displeje, měřící biometrické funkce, místo kůží potažených ovladačů pro nastavování odvětrávání sedadel nebo masážní funkce. Nechybí vybrané materiály jako růžové zlato, kůže nebo dřevo, v kufru jsou dvě speciální zavazadla. Na ničem se tady zkrátka nešetřilo.

Již 24palcová kola s aerodynamickými kryty naznačují, že v útrobách se ukrývá nějaké ekologické ústrojí. A skutečně, v každém kole je umístěný jeden elektromotor, celkově tak má Maybach 550 kW (750 k) a také elektrický pohon všech kol. Akcelerace z 0 na 100 km/h zabere kupé méně než 4 sekundy, maximální rychlost je 250 km/h. Pod podlahou umístěný akumulátor má kapacitu 80 kWh a stačí na dojezd 500 kilometrů. Dobíjet lze kupé klasicky ze sítě nebo bezdrátově, zajímavou novinkou je rychlonabíječka s kapacitou až 350 kW, která za pět minut navýší dojezd o 100 kilometrů. Jestli se někdy dočkáme sériové výroby podobného kupé je zatím ve hvězdách. Někteří tvrdí, že tomu tak bude již příští rok, jiní jsou spíše skeptičtí. Rádi bychom se přidali do té první skupiny, reálněji ale vidíme bohužel pohled skeptiků.

Vytisknout

Diskuze: Vision Mercedes-Maybach 6 ctí klasická kupé, nechybí elektrická čtyřkolka

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Honda Civic Type R White Edition

Cena do milionu a nejde jen o plasty a barvy. Co připravila Honda?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud