Škoda Karoq speciál. Proč se z tohoto SUV stane fenomén a čím nás ještě překvapí?

-jka / AutoRoad.cz, 15. října 2017, 15:33 Aktualizováno 16.10.2017, 07:44 Google+

Když jsme testovali Škodu Kodiaq, na celém autě jsme našli pouze jednu chybu, a tou je samotná velikost vozu. Pokud zrovna vyrážíte na rodinnou dovolenou, pak ji zajisté oceníte, ovšem ve zbylé dny, kdy nevyužíváte celý potenciál vozu, mohou být jeho rozměry spíše překážkou. Už tehdy jsme věděli, že pokud Škodovka dodrží svá slova, a Karoq bude opravdu jen zmenšeným, přičemž stejně kvalitním, menším bráškou Kodiaqu, pak tu máme to, o čem Škoda tak ráda mluví - dokonalé české SUV.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nejnovějším přírůstkem modelové palety je nový model ŠKODA KAROQ

Nejnovějším přírůstkem modelové palety je nový model ŠKODA KAROQ | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

A tak se i stalo. Aniž bychom totiž ještě vídali Karoqa běžně na silnicích, Škoda od července, kdy je v předprodeji, zaznamenala již tisíce objednávek. A to pouze na základě toho, co potencionální zákazníci viděli v médiích či v autosalonech. Škoda si mediální kampaň Karoqa doslova užila, a již několik měsíců nás doslova "masírovala" informacemi po velmi malých kouscích. A právě proto jsme se rozhodli pro vás informace shrnout, ať víte, na co se vlastně těšit. Některé konfigurace, nabídky výbavy a motorizací totiž nejsou konečné a v následujícím roce je Škoda doplní něčím "zajímavějším". 

Pohonné jednotky, převodovky a podvozek

Na výběr je celkem pět pohonných jednotek, a to dva zážehové a tři vznětové motory ve výkonovém spektru od 85 kW (115 k) do 140 kW (190 k). Základ tvoří tříválcový motor 1,0 TSI o výkonu 85 kW. Nabídka pokračuje novým agregátem 1,5 TSI (110 kW), jehož specialitou je aktivní řízení válců ACT, které může v případě potřeby odpojit druhý a třetí válec, pokud zrovna nejsou potřeba. 

Dále jsou v nabídce naftové motory 1,6 TDI (85 kW) a 2,0 TDI (110 kW). Vrcholnou motorizací bude 2,0 TDI o výkonu 140 kW, který bude dodáván výhradně s pohonem všech kol a sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. K dispozici bude ovšem až v prvním kvartálu příštího roku. 

U ostatních motorizací budou mít zákazníci na výběr mezi šestistupňovým manuálem či sedmistupňovou převodovkou DSG. Podle zvolené motorizace pak budete moci za novým Karoqem táhnout přípojné vozidlo o maximální hmotnosti až 2000 kg. Dále Karoq nabídne adaptivní podvozek DCC se třemi režimy nastavení, čtyři režimy jízdního profilu (Normal, Eco, Sport, Individual) a speciální režimy Offroad a Snow pro verze s pohonem všech kol. 

Výbava

Poprvé bude ve vozidle značky Škoda k dispozici digitální přístrojový panel, na kterém si bude moci řidič individuálně nastavit čtyři režimy zobrazení. Který údaj se zobrazí v jaké části displeje, jestli bude velký nebo malý, apod. Dále se řidič rozhodne, zda bude chtít zobrazit informace o audiosystému, telefonu, asistenčních systémech či stavu vozu. Na přání je ve výbavovém stupni Ambition dispozici vyhřívání předních a zadních sedadel. Vyhřívat lze takové volant, čelní sklo a trysky ostřikovačů. Kromě toho je na přání k dispozici i nezávislé topení. 

Pro náročnější provozní podmínky lze vůz vybavit paketem pro špatné cesty. Ten ochraňuje před mechanickým poškozením a zabraňuje vniknutí nečistot do motorového prostoru nebo svazků elektroinstalace. Součástí je ochranný kryt pod motorem, ochrana elektroinstalace, brzdových vedení a další plastové kryty. K novinkám v oblasti komfortu patří velká skleněná panoramatická posuvná střecha a klimatizace s funkcí Air Care. Opěradla zadních sedadel jsou sériově sklopná a dělená v poměru 60:40. Při sklopených zadních sedadlech vzroste objem zavazadlového prostoru vozu z 521 až na 1 630 litrů.

Asistenční systémy a bezpečnost

Karoq nabízí mnoho asistenční systémů, které jsme běžně znali pouze z vozů vyšších tříd. Front Assist s funkcí nouzové brzdy slouží k ochraně chodců a spolu aktivním tempomatem ACC udržují bezpečný odstup od vpředu jedoucího vozu. Lane Assist spolu s hlídáním mrtvého úhlu ulehčuje řidiči jízdu v pruhu, a spolu s asistenty Blind Spot Detect a Rear Traffic Alert pomáhají při parkování či vyjíždění z nepřehledných parkovacích míst. Driver Alert pak řidiče varuje v případě, že zaznamená jeho únavu.

Infotainment, ovládání gesty a indukční nabíjení

Karoq bude mít jako první model značky Škoda možnost ovládání gesty. Na výběr jsou tři varianty hudebních systémů: Bolero, Amundsen a Columbus, který představuje vrcholné navigační řešení s aktivní grafikou a Wi-Fi hotsportem. Skleněný displej tohoto infotainment systému měří úhlopříčně 9,2" a nabízí rozlišení 1280 x 640 pixelů. Na přání lze objednat Sound System CANTON s 10-ti reproduktory o výkonu 550 W. Ve středové konzoli se pak nachází Phonebox, který indukčně nabíjí smartphone, a navíc ho propojuje se střešní anténou, což zajišťuje lepší telefonní signál. 

img-responsive

Škoda Karoq | foto: Škoda Auto

Mobilní online služby Škoda Connect a Care Connect

Mobilní online služby Škoda Connect podporují vysokorychlostní připojení k internetu pomocí modulu LTE. Informují například o reálném provozu na silnicích, zobrazují aktuální provoz na vybrané trase a v případě dopravní zácpy navrhují objízdné trasy. Doplňující informace na míru poskytují služby Čerpací stanice (s uvedením aktuálních cen pohonných hmot), Parkovací místa, Zprávy a další. Informují také o počasí.

Služby Care Connect podporují řidiče v mnoha situacích a jsou k dispozici pro všechny infotainment systémy (na přání od výbavového stupně Ambition). Rychlou pomoc nabízí automatické Tísňové volání (Emergency Call). Tísňové volání se aktivuje samočinně, jakmile zasáhne některý ze zádržných systémů, například airbag. Vůz naváže hlasové a datové spojení s ústřednou nouzového volání a předá všechna relevantní data (pozice vozu, směr předchozí jízdy, obsazenost apod.). Tlačítkem na stropním modulu může řidič nebo spolujezdec tísňové volání spustit i manuálně. Řidič může tlačítkem ve stropním modulu spustit i službu Pomoc na cestě. 

Proaktivní servisní služba umožňuje z vozu sjednat a připravit termín servisní prohlídky. Mezi služby ŠKODA Care Connect v modelu ŠKODA KAROQ patří také služby vzdáleného přístupu k vozu Remote Access, fungující přes aplikaci ŠKODA Connect App. Funkce Poslední parkovací pozice ukáže, kde vůz stojí, a funkce Houkání & blikání usnadní na místě vyhledání vozu tím, že aktivuje houkačku a výstražná světla. 

Tak, co říkáte? Zaujal vás nový Karoq? Podělte se s námi o své pocity v komentářích. 

Vytisknout

Diskuze: Škoda Karoq speciál. Proč se z tohoto SUV stane fenomén a čím nás ještě překvapí?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Renault Alaskan

Renault Alaskan je v Kolumbii hitem. Dokáže si ale poradit s evropskou…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud