Elektromobily v České republice. Kdo vládne tuzemskému trhu?

AutoRoad.cz, 24. března 2017, 10:32 Google+

Téměř polovina lidí v České republice uvažuje o pořízení auta na alternativní pohon a 38 procent z nich by dalo přednost elektromobilu. Žebříčku nejznámějších elektrických vozů vládnou značky Tesla a Volkswagen. Jedničkou je Model S od Tesly, který na jedno nabití ujede 400 kilometrů. Pořízení elektromobilů ale pořád limituje cena. Nejlevnější nové modely elektromobilů stojí 600 tisíc korun.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Fortwo

Fortwo | foto: Smart

Sdílejte článek

Nad nákupem automobilu na alternativní pohon uvažují především muži, kteří mají osobní měsíční příjem nad 30 tisíc korun. Vyplynulo to z posledního průzkumu, který si nechala zpracovat společnost E.ON. „O pořízení elektromobilu uvažuje 38 procent respondentů. Důvodem jsou zvyšující se dojezdová vzdálenost elektromobilů, ale i rozrůstající se počet nabíjecích stanic v České republice, které vznikají přednostně kolem páteřních silnic,“ komentuje výsledky průzkumu Erika Širůčková ze společnosti E.ON.

Nejznámějším elektromobilem je Tesla

Žebříčku nejznámějších elektromobilů u nás vládne Tesla Model S, který zná 26 procent respondentů. Na druhém místě se umístily vozy BMW i3 a Tesla Model X, které dostaly shodně 20 procent hlasů. Třetí příčku obsadily modely Volkswagen e-up! a Volkswagen e-Golf, které zná 15 procent lidí. O jeden procentní bod méně získal elektromobil Hyundai Ioniq.

Zatímco předchozí generace elektromobilů ujely na jedno nabití 100 až 150 kilometrů, dnešní vozy zvládnou 200 až 300 kilometrů. „Výjimkou zůstává Tesla, která už pět let nabízí auta s dojezdem přes 400 kilometrů. Tento výrobce elektromobilů dokázal to, co ostatní automobilky označovaly za nemožné,“ uvádí Jan Horčík, šéfredaktor magazínu Hybrid.cz. Tesla svá auta pravidelně vylepšuje prostřednictvím technologií, jako jsou updaty vozů přes bezdrátové připojení nebo technologie autonomního asistenčního řízení. S nimi pracuje jen málo automobilek.

V Česku se staví nové rychlonabíjecí stanice

Oblíbenost vozů na elektrický pohon roste společně s tím, jak se rozšiřuje síť nabíjecích stanic. „Ač si na českou síť nabíjecích stanic mnozí elektromobilisté stěžují, není z nejhorších. V České republice je přes sto nabíječek, z toho víc než třicet patří mezi rychlonabíjecí stanice,“ konstatuje Jan Horčík. Především kolem hlavních silničních tahů vznikají desítky nových nabíjecích stanic ročně a tempo výstavby zrychluje. V následujících letech by podél páteřních tahů měly vzniknout nové rychlonabíjecí stanice, které budou financované z fondů Evropské unie.

Do sítě nabíjecích stanic, jež může veřejnost využít zdarma, investuje i společnost E.ON, která nyní provozuje například stanici na brněnském letišti, v Galerii Vaňkovka v Brně nebo v OC Mercury v Českých Budějovicích. „Loni v červnu jsme zprovoznili největší a nejmodernější rychlonabíjecí stanici u Vystrkova u Humpolce v České republice, kde je celkem dvanáct nabíjecích stojanů,“ dodává Erika Širůčková. I letos plánuje E.ON otevřít několik nových veřejných rychlonabíjecích stanic. Energetická společnost je také členem evropského konsorcia společností, které za podpory Evropské unie chtějí pokrýt hlavní evropské dopravní koridory infrastrukturou rychlodobíjecích stanic.

Nejlevnější elektromobil za 600 tisíc korun

Limitem, který může zájemce o elektromobil odradit, ale stále zůstává cena. Nejlevnější nové elektromobily lze pořídit za 600 tisíc korun. „Nejběžnější modely stojí kolem milionu korun a vozy od Tesly začínají na částce kolem 2 milionů korun,“ uzavírá Jan Horčík.

Vytisknout

Diskuze: Elektromobily v České republice. Kdo vládne tuzemskému trhu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

mladý řidič

Mladí řidiči často zneužívají auta svých rodičů a řídí nezodpovědně

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud