Volkswagen XL1 byl nominován na prestižní mezinárodní cenu za design

ar5, 10. dubna 2014, 04:34 Google+

Volkswagen XL1*, nejúspornější vůz na světě s hybridním pohonem s možností vnějšího dobíjení, bude až do 25. srpna vystaven v londýnském Muzeu designu v rámci ankety „Designs of the year“.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen

Volkswagen | foto: Volkswagen CR

Sdílejte článek

Na výstavě „Designs of the year“ jsou zastoupeny nejaktuálnější inovace a originální kreace s cílem představit světu nejbrilantnější designérská díla ze světa architektury, digitální techniky, módy, nábytku, grafiky, spotřebního zboží a dopravy. Návštěvníci muzea jsou vyzváni k hlasování pro „Design of the year“.

Volkswagen XL1 zastupuje kategorii dopravního designu a pro výstavu jej nominoval Andrew Nahum, vedoucí kurátor londýnského Muzea vědy. Tvary karoserie a dvoumístného interiéru navrhl tým designérů pod vedením Klause Bischoffa, šéfdesignéra značky Volkswagen. V limitované sérii vyráběný model XL1 stanovuje nová měřítka z hlediska energetické účinnosti sériově vyráběných vozidel s homologací pro provoz na veřejných komunikacích.

Zadáním pro designéry modelu XL1 bylo navrhnout vozidlo, které spotřebuje pouhý jeden litr paliva na 100 kilometrů. Tato nízká hodnota spotřeby odpovídá extrémně nízkým emisím CO2 pouhých 21 g/km. Aby bylo možné dosáhnout stanovené spotřeby paliva, byl model XL1 aerodynamicky optimalizován. Proto zejména při pohledu seshora připomíná tvar vozu XL1 tělo delfína s optimální charakteristikou obtékání tělesa karoserie vzduchem. Uplatnění nalezly také nejmodernější inovace, jako jsou tzv. e-zrcátka, která nahradila tradiční vnější zpětná zrcátka. Obraz situace vedle vozidla a za ním zprostředkovávají displeje v interiéru napojené na malé kamery.

Díky součiniteli aerodynamického odporu vzduchu cx = 0,189 potřebuje XL1 k udržování rychlosti jízdy 100 km/h na rovném úseku při bezvětří výkon jen 6,2 kW/8,4 k. Karoserie je z velké části vyrobena z kompozitu vyztuženého uhlíkovými vlákny, aby byla realizována nezbytná kombinace nízké hmotnosti a vysoké pevnosti.

Mimořádně inovativní XL1 vypadá jako vize budoucnosti. Jeho poháněcí ústrojí kombinuje vznětový dvouválec, který disponuje zdvihovým objemem 800 cm3 a nejvyšším výkonem 35 kW/48 k, a elektromotor, který nabízí nejvyšší výkon 20 kW/27 k. Přenos hnací síly zajišťuje sedmistupňová dvouspojková převodovka. XL1 má ve stylu supersportovních vozů extrémně nízkou výšku 1282 mm a křídlové dveře.

XL1 stanovuje nová měřítka také v oblasti lehké konstrukce. Nosná skořepinová konstrukce i veškeré vnější panely modelu XL1 jsou vyrobeny z kompozitu vyztuženého uhlíkovými vlákny. Díky dalším opatřením ze světa lehké konstrukce byla pohotovostní hmotnost vozidla snížena na pouhých 795 kg.

Výstava „Designs of the year“ ukazuje všechny ohromující světové novinky. Kromě vozu Volkswagen XL1 patří mezi exponáty mimo jiné plovoucí škola v nigerijské laguně, „přátelské“ sloupy pouličního osvětlení, mobilní telefon, který si může člověk sám sestavit, a oblíbená aplikace od Kate Moss. Výstavní kousky pocházejí z různých zdrojů, například od mezinárodních hvězd designérského nebe, jako jsou Zaha Hadid, David Chipperfield a Miuccia Prada, ale i z nově spuštěných podnikatelských aktivit financovaných prostřednictvím veřejných sbírek nebo ze studentských projektů.

Návštěvníci Muzea designu mohou hlasovat pro svůj oblíbený design mezi vystavenými exponáty. Novinkou v letošním roce je „sociální hlasování“, v němž každý den proti sobě nastupují dva nominované návrhy na internetových platformách výstavy před více než milionem fanoušků muzea na Twitteru a Facebooku

*XL1: Spotřeba paliva v l/100 km: 0,9 (kombinovaná); spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: 7,2 (kombinovaná); emise CO2 v g/km: 21 (kombinované); třída hospodárnosti: A+

Poznámka: Další informace naleznete na internetových adresách www.volkswagen-media-services.com a www.designmuseum.org. 

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen XL1 byl nominován na prestižní mezinárodní cenu za design

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Seat

SEAT zahajuje prodej modelů 2015

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud