Design karoserie nového BMW i3 je výzvou pro laky

ar5, 16. února 2014, 07:51 Google+

BASF a BMW se opět dohodly na spolupráci. Jejich společným počinem je i3 – první model BMW Group s čistě elektrickým pohonem, jehož výroba byla spuštěna v listopadu 2013. Pro novou výrobní linku i3 v Lipsku dodává BASF podkladové laky ve čtyřech barevných odstínech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Těmito laky přispívá BASF k jedinečnému designu i3, který je obzvláště čistý, zeštíhlený a současně také velmi dynamický. Dalším specifickým charakteristickým rysem i3, který zahrnuje též povrchovou úpravu, je například přihrádka u spolujezdce vyrobená z plastů vyztužených uhlíkovými vlákny (CFRP). „Jsme velice rádi, že jsme partnerem BMW Group a můžeme spolupracovat na tomto inovativním modelu. Řízení udržitelných řešení představuje jednu ze strategických zásad koncernu BASF,” říká Dr. Alexander Haunschild, vedoucí výroby laků a barev BASF pro evropské dodavatele originálních dílů (OEM) pro automobilový průmysl.

Vůz se skládá z karoserie z CFRP, která je osazena lakovanými plastovými doplňky. Tato koncepce znamená pro laky nanášené na doplňkové díly a související postupy nanášení laku novou výzvu, v níž společnost BASF využila své bohaté mnohaleté zkušenosti získané právě v této oblasti. Frank Naber, BASF manažer pro správu portfolia klientů se zodpovědností za BMW v Evropě, vysvětluje: „Naše laboratorní týmy spojily své síly s BMW Group při vývoji ochranného laku pro speciální konstrukci modelu i3. Operujeme proto v Lipsku, kde přímo na místě poskytujeme denně technické služby.”

BASF patří mezi dodavatele závodu BMW v Lipsku již od zahájení jeho provozu v roce 2005. Předního výrobce automobilů koncern zásobuje moderními systémy povrchové ochrany.

O divizi BASF Coatings – povrchové úpravy 

V divizi Coatings koncern BASF vyvíjí, vyrábí a prodává vysoce kvalitní sortiment inovačních laků pro OEM, hmoty pro opravu automobilových laků a technické laky, jakož i dekorativní barvy. V segmentu laků a barev zaujímá BASF významnou tržní pozici v Evropě, Severní Americe, Jižní Americe a regionu Asie a Pacifiku. V roce 2012 dosáhla divize Coatings společnosti BASF celosvětově obratu cca 3 miliard eur.  Více informací naleznete na webové stránce: www.basf-coatings.com. Výtisk zákaznického magazínu si můžete také stáhnout z www.coatingspartner.com

O společnosti BASF 

Společnost BASF – The Chemical Company je globálním leaderem v oblasti chemického průmyslu. Společnost má velice široké portfolio zahrnující chemikálie, plasty, stavební materiály, zemědělské produkty i jemnou chemii. Kombinujeme ekonomický úspěch, sociální zodpovědnost a ochranu životního prostředí. Společnost je spolehlivým partnerem pro prakticky všechna průmyslová odvětví a svým partnerům nabízí produkty o vysoké přidané hodnotě a inteligentní systémová řešení, jež jim umožňují dosahovat stále větších úspěchů. Naše produkty a systémová řešení přispívají k šetrnému hospodaření se zásobami, zaručují zdravou výživu a pomáhají zlepšovat kvalitu lidského života. Náš přínos je shrnut do našeho korporátního cíle: Tvoříme chemii pro trvale udržitelnou budoucnost. Společnost BASF vyvíjí nové technologie s potenciálem hledání odpovědí na globální problémy, jako je změna klimatu, potřeba vyšší energetické efektivnosti a vyšší mobility. BASF zaměstnává více než 110 000 lidí a v roce 2012 vykázala tržby ve výši 72,1 miliard Eur. Akcie společnosti BASF jsou obchodovatelné na akciových trzích ve Frankfurtu (BAS), Londýně (BFA) a Curychu (AN). Více informací 

BASF v České republice

Společnost BASF spol. s.r.o., dceřiná společnost BASF SE, patří k předním firmám chemického průmyslu v České republice. Z Prahy a jiných závodů je distribuován celý sortiment inovativních a vysoce hodnotných výrobků skupiny BASF. V roce 2012 měla v České republice skupina BASF 304 zaměstnanců a dosáhla obrat ve výši 522 miliónů Eur. Další informace jsou uvedeny na internetové stránce www.basf.cz.

 

Vytisknout

Diskuze: Design karoserie nového BMW i3 je výzvou pro laky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Peugeot 2008 - vyroben již 100 000 exemplář - anotační foto

Peugeot 2008 - vyroben již 100 000 exemplář

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud