Volkswagen představuje Beetle Dune v terénním designu

ar5, 14. ledna 2014, 06:24 Google+

Beetle je fenomén. Bez ohledu na to, na jakém místě, kdekoli na světě, se objeví, mají lidé radost, když ho spatří. Ať v zimním Detroitu, slunečném San Franciscu nebo důstojném Bostonu – Beetle oživuje ulice a přispívá k pohodové život -ní atmosféře.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Beetle

Volkswagen Beetle | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Stejně to funguje v Evropě, v pulzujícím Berlíně nebo v dynamickém Londýně. A to samé platí i pro asijské metropole, jako je živé Tokio nebo věčně exotický Hongkong, či pro města jižní polokoule, Sydney  či Kapské město. The Beetle. Coupé a Cabriolet. Čím více exemplářů této stylistické ikony jezdí po silnicích, tím více získává  tento přátelský fenomén na síle. 

Volkswagen nyní  přichází s další novinkou: světovou premiérou Beetle Dune na autosalonu NAIAS (North American International Auto Show) v Detroitu (13.-26.ledna). Je to Beetle v širším, pohotovějším a robustnějším terénním designu; vůz mimo hlavní proud. 

Beetle Dune.Studie blízká sériové výrobě. Beetle Dune je studie. Ještě. Ale všechno na tomto voze je realizovatelné. V téměř sériové podobě. Uprostřed michiganské zimy ukazuje tento vůz cestu k příštímu létu. A  dřív,  než na slunci roztají i v tomto státě poslední zbytky sněhu, dokáže Dune, že dokonce i chladné  roční období má svoje fascinující stránky v podobě zimních sportů. Proto designéři  zvětšili světlou výšku modelu Beetle o 50 mm a připnuli mu na záda pár lyží. 

Jako dříve u legendárního Brouka nebo vzduchem chlazených sportovních vozů Porsche. Dune – tento název, zvýšená karoserie, velká 19“ kola a terénní design volají přímo po dobývání pláží a dun ve stylu dřívějších buggy VW. V létě proto posádka vyrazí sandboardovat, s „prkny“ na zadním víku, bezpečně zajištěnými prostřednictvím důmyslných mechanismů na zadním a střešním spoileru. Surfovat po dunách, například  v Sand Master Parku v oregonském Florence. Všude na světě, kde se vyskytují duny, vznikají nová střediska san d -boardingu. Volkswagen se vrací s modelem Beetle Dune k myšlence, která se zrodila v lednu 2000 v podobě studie New Beetle Dune, představené v Los Angeles. Zatímco však v Kalifornii vystavená studie byla zejména v interiéru a  v  konstrukci střechy „science ficti -on“, hledí Volkswagen s konceptem Dune z roku 2014 mnohem rea -lističtěji směrem k s ériové výrobě.Beetle Dune  – silueta.  

Koncept Dune skýtá potenciál pro novou sériovou variantu nejsportovnějšího modelu Beetle všech dob. Jeho karoserie je lakována žlutooranžovým metalickým odstínem „Arizona“. Tato  teplá barva zvedá okamžitě náladu. Černou barvou jsou odlišena dvoudílná rozšíření podběhů kol. Základ tvoří matné robustní  doplňkové  prvky, které nalézají uplatnění také v modelech Volkswagen Cross. Rozdíl je v tom, že nad matnými hlavními díly jsou integrovány lišty s tloušťkou pouhých 1,5 mm. 

Tyto prvky budí dojem, že se vznášejí nad masivními podběhy kol, protože lesklé a matné díly se přímo nedotýkají. Podběhy kol  – nahoře vždy s výřezem ve tvaru poloviny šestiúhelníku – rozšiřují karoserii na každé straně o značných 24 mm. Celková šířka tak  vzrostla o 48 mm na 1856 mm. Beetle Dune je 4290 mm (+12 mm) dlouhý a 1536 mm (+50 mm) vysoký.Větší šířce karoserie odpovídá rozšířený rozchod kol, vpředu o 29 mm na 1607 mm, vzadu o 29 mm na 1573 mm. 

Díky této skutečnosti a menšímu zálisu kola 33 mm (místo 44 mm) vyplňují 19“ kola s pneumatikami 255/45 (průměr: 723 mm) perfektně podběhy kol. Kola vizuálně navazují svými pěti hliníkovými paprsky, černě lak o -vanými meziprostory a leštěným hliníkovým prstencem na design 18“ kol „Twister“ pro model Beetle; logo VW uprostřed kola je ne -seno 3D modulem, lakovaným v barvě karoserie.

Rozšíření podběhů kol přechází do  krytů bočních prahů, do nichž je integrována chromovaná ochrana spodní části vozu. Horní části, jimiž prahy navazují na karoserii, jsou leskle černé. Nad bočními prahy se nacházejí pro Beetle typické boční lišty ve stylizované v podobě legendárních stupátek Brouka. I tyto prvky jsou leskle černé. Ještě výš, v oblasti před zadními blatníky, je umístěno výrazné logo Dune. Kryty vnějších zpětných zrcátek jsou ozdobeny napařenou vrstvou světlého hliníku. Pata zrcátka, integrovaná v rohu u střešního sloupku A, je černá.

Beetle Dune  – přední partie.  Designéři navrhli přední část vozu z velké části nově. Zachován byl ikonický základní design kruhovými bi-xenonovými světlomety. Nový je však design ještě chari s -matičtější kapoty motoru. Střední část kapoty je nyní o trochu výš. Snížené postranní části velké kapoty, vymezené precizními hranami, nesou v horní oblasti výrazné otvory pro odvod vzduchu z motorového prostoru. Černé ventilační mřížky mají voštinovou strukturu s lamelami. Uprostřed těchto mřížek je v podélném směru uložena 

vždy jedna chromovaná lišta.Stejně jako kapota se extrémně dynamicky prezentuje rovněž nově koncipovaný přední nárazník. Hlavním stylistickým prvkem je v něm velký centrální otvor pro přívod vzduchu s černou voštinovou mřížkou (typický stylistický prvek modelů Volkswagen Cross). Mřížka ve tvaru písmene A se směrem dolů rozšiřuje, a umocňuje tak suverénní a sportovní vzhled čelní partie. Mřížka je vložena do chromovaného rámečku, který zároveň slouží jako ochranný panel  spodní části vozu.

Vlevo a vpravo od centrálního otvoru pro přívod vzduchu a hliníkového krytu spodní části vozu se nacházejí dva ozdobné prvky ve tvaru lichoběžníku, který se směrem k prostředku zužuje. Jejich rámeček je stejně jako šikmé plochy podběhů kol lakován leskle černou barvou. Tyto prvky ztělesňují nejinovativnější světelný design. Zde uložené mlhové světlomety LED mají půlkruhový tvar a zevnitř jsou tyto prstence diod LED matované, aby vznikl homogenní pás světla. Stylizovaná tryska uprostřed prstence diod LED podtrhuje trojrozměrnou grafiku celého modulu mlhového světlometu. 

Nad ním probíhají tři jemné příčky a úzká chromovaná lišta, která navzdory své výšce pouhých 9 mm slouží jako ukazatel směru s diodami LED. Jakmile řidič zapne ukazatel směru, stane se z chromované lišty svítící pás diod LED.Beetle Dune  – zadní partie.  Designérskou filozofii „tvarů podřízených funkci“ lze i obrátit, jak pozoruhodným způsobem ukazuje multifunkční zadní partie studie Beetle Dune. Komu je líto trávit zimu na severní polokouli pouze ve sněhové břečce velkoměsta, ten může v novém Volkswagenu jednoduše vyrazit do nejbližšího lyžařského střediska. Je přitom lhostejné, zda  právě  dává  – při pohledu Američana  – větší smysl sandboarding v oregonském Florence nebo sjezdové lyžování v coloradském Aspenu. Beetle Dune cestu perfektně zvládne díky svému zážehovému motoru (155 kW/210 k) s přímým vstřikováním benzinu a přeplňováním turbodmy chadlem, který v kombinaci s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG spotřebuje podle americké metodiky EPA  23 mpg (10,2 l/100 km) ve městě a 29 mpg (8,1 l/100 km) na dálnici. 

To  se přitom netýká jen samotné jízdy do Florence na západním pobřeží nebo cesty do Aspenu uprostřed USA, ale i přepravy lyží, které jsou jednoduše upevněny zvenku na zadním výklopném víku. Pro nasazení lyží se vyklopí leskle černý prvek po obou stranách zadního spoileru. Následně se spoiler zase uzavře sklopením černého prvku. Nahoře jsou přitom lyže přivedeny do úchytu speciálně vyvinutého střešního spoileru, kde jsou upevněny popruhem s šířkou 20 mm. Samotný střešní spoiler je  – stejně jako celá plocha střechy kolem průsvitného panoramatického výklopného a posuvného střešního okna  lakováno leskle černou barvou. Střešní spoiler působí při pohledu ze strany jako aerodynamicky perfektně obtékané křídlo. Velký cit pro detaily se odráží také v lyžích studie, které jsou stejně jako doplňková vnější výbava karoserie lakovány leskle černou barvou. 

Naopak matně černým lakem se odlišují nápis Dune a logo VW. Spodní část nárazníku má ušlechtilou černou barvu. Plochy v blízkosti tabulky registrační značky a  pokračování linie horní části podběhů kol po celém obvodu vozidla mají opět lesklý lak. Naproti tomu robustně matné je spodní zakončení kolem chromovaného ochranného panelu spodní části vozu ve tvaru difuzoru, do něhož jsou po pravé a levé straně integrovány koncovky výfukové soustavy 

Tým, který navrhl Dune, individualizoval po vizuální i technické stránce také kompletní interiér. Mimořádně nápadné jsou dvě věci. Zaprvé: V ozdobném panelu na přístrojové desce, který je lakován stejně jako karoserie odstínem „Arizona“, se tentokrát nenalézá legendární přihrádka z modelu Beetle. T a v tomto případě ustoupila neméně legendárnímu madlu úplně prvního modelu Beetle. Madlo je vyrobeno z pogumovaného materiálu jako madla ve výplních dveří a nese vloženo u hliníkovou přez ku v barvě karoserie. Do hliníku je vyražen nápis Dune, který je skvostem po vizuální stránce. Kompletní informační a zábavní systém má podobu digitálního rozhraní s dotykovým displejem s úhlopříčkou 7,7 palce a vysokým rozlišením. 

Konstruktéři přitom použili displej AMOLED (Active Matrix Organic LED), který zobrazuje extrémně jemné detaily. Vzpomínkou  na New Beetle Dune z roku 2000 je přitom digitální zobrazování  aktuálního podélného a příčného náklonu, které bylo tehdy integrováno do hlavního přístroje.. Jedinečným softwarovým řešením rozhraní ve studii Beetle Dune 2014 je aplikace „Volkswagen Sideways“ – program, který aktivně začleňuje do navigace body zájmu. Dotykový displej přitom zobrazuje nejen polohu a druh restaurací v blízkém okolí, ale i to, zda se v nich nacházejí přátelé. Na přání se může nechat řidič studie Dune dovést přímo k nim. Aplikace  Sideways kromě toho začleňuje do poznámek o bodech zájmu také další informace, například o počasí  nasměrování na plovárnu v zimě  je tak vyloučeno. 

Studie je vybavena sportovními sedadly s ušlechtilým vzhledem. Vnější plochy předních sportovních sedadel a dvou zadních sedadel jsou potaženy přírodní kůží v titanově černém odstínu. Prostřední plochy mají naproti tomu potahy z mimořádně prodyšné tkaniny („Gobi“) ve světlém barevném odstínu „Ceramique“. Spoje kožených a látkových ploch a přední a zadní strany opěrek hlavy zdobí výrazné stehování – samozřejmě v barevném odstínu „Arizona“.Jak již bylo uvedeno, poháněcí ústrojí studie Dune vytváří pomyslné spojení se sériově vyráběnými modely. 

A k tomu existují dobré důvody, protože Beetle ještě nikdy nebyl  tak  dynamický. Dokládá to například motor, zážehový čtyřválec, přeplňovaný turbo dmychadlem, s výkonem 210 k, s nímž Beetle Dune, vybavený šestistupňovou převodovkou DSG, zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých  7,5 sekundy. V případě potřeby je možné dosáhnout nejvyšší rychlosti 227 km/h  v Americe je to rychlost  pro závodní okruhy, v Německu pro volnou dálnici. Pozoruhodnější a důležitější je ovšem suverénní způsob, s nímž tento Volkswagen přenáší hnací sílu na vozovku. Vůz s pohonem předních kol v této oblasti využívá mimo jiné výhod svého prvotřídního uspořádání podvozku (precizně ved ená přední kola na vzpěrách MacPherson a inovativní čtyřprvková zadní náprava). 

V případě výkonnějších modelů Beetle s přeplňovanými zážehovými motory – a tím i studie Dune  – je součástí výbavy navíc elektronická uzávěrka diferenciálu XDS. Je zřejmé, že Beetle Dune by se při odpovídajícím zájmu návštěvníků autosalonu NAIAS a mezinárodních médií mohl již brzy objevit ve městech, jako je Detroit, San Francisco, Boston, Berlín, Londýn, Tokio, Hongkong, Sydney nebo Kapské město.  Je to vůz mimo hlavní proud. Automobil, z něhož mají lidé radost, když ho spatří. To zní jako kult. A také to je kult.

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen představuje Beetle Dune v terénním designu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Toyota FT-1 Sports Coupe

Toyota FT-1 Sports Coupe: je toto nová Supra?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud