Vidět a být viděn: Automatické přepínání dálkových světel u Citroënu C4 Picasso

ar5, 19. listopadu 2013, 07:00 Google+

V rámci paketu Pack Drive Assist, který je k dispozici za výhodný příplatek pro dva nejvyšší výbavové stupně, získává zákazník také funkci automatického přepínání dálkových světel, jež výraznou měrou přispívá nejen ke komfortu během jízdy, ale také značně zvyšuje bezpečnost. Řidič se díky této funkci může lépe soustředit na řízení vozidla a o přepínání světlometů se nemusí vůbec starat.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën

Citroën | foto: Citroën

Sdílejte článek

V rámci paketu Pack Drive Assist, který je k dispozici za výhodný příplatek pro dva nejvyšší výbavové stupně, získává zákazník také funkci automatického přepínání dálkových světel, jež výraznou měrou přispívá nejen ke komfortu během jízdy, ale také značně zvyšuje bezpečnost. Řidič se díky této funkci může lépe soustředit na řízení vozidla a o přepínání světlometů se nemusí vůbec starat.  

Jádrem fungování je komponenta umístěná uprostřed na čelním skle, která integruje dešťový senzor, světelné čidlo a kameru. Kamera nejenže sleduje vozovku a je napojena na systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu AFIL, ale zároveň má schopnost rozpoznat bílé a červené světlo, a to v horizontálním rozpětí 38°a vertikálním 36°. 

K aktivaci automatického přepínání dálkových světel stačí poprvé přepnout dálková světla páčkou pod volantem, následně už za vás všechny situace řeší Citroën C4 Picasso. Automobil v případě, že se blíží k vpředu jedoucímu vozu, sám přepne z dálkových světel na světla tlumená. Samotné přepnutí trvá 80 až 250 ms podle konkrétní situace a proměnná je rovněž vzdálenost, při níž dojde k přepnutí světel. V přímém úseku za jasné viditelnosti se dálková světla ztlumí ve vzdálenosti 400 metrů od vpředu jedoucího vozu, v mlze je to pak o 100 metrů blíže. 

Stejně tak samozřejmě systém rozpozná blížící se vůz v protisměru a rovněž přepne světlomety tak, aby nedocházelo k oslnění protijedoucího řidiče. I zde je vzdálenost rozpoznání protijedoucího vozidla a přepnutí závislá na okolních vlivech. V přímém úseku bez překážek a za jasného počasí je to 700 metrů, v mlze pak systém přepíná při vzdálenosti 500 metrů od vozidla. 

Jakmile je prostor před vozem opět volný, Citroën C4 Picasso bez zásahu řidiče opět sám zapne dálková světla. Systém reaguje i na osvit kamery, a tak v místech, kde je i v noční dobu dostatek světla - např. ve městech, kde se podle vyhlášky ani dálková světla používat nesmějí – automaticky přepne na světla tlumená. Aktivace, či deaktivace je závislá i na některých dalších faktorech. Celý systém začíná fungovat od rychlosti 25 km/h a pokud je například zapnuta zadní mlhovka, automatické přepínání světel je vyřazeno z provozu.

Celý systém se samozřejmě stará i o přepínání denních světel na světla tlumená. K tomu dochází v momentě, kdy se okolní světlo dostane na hranici 1000 luxů, asistent dálkových světel se pak aktivuje v momentě, kdy okolní osvětlení odpovídá hodnotě 5 luxů. V případech, kdy dochází k zpětnému vypnutí tlumených světel a spíná se pouze denní osvětlení LED, je potřeba více okolního světla – přes 3000 luxů. Pro lepší představu intenzity osvětlení uveďme, že kupříkladu nos c úplňkem odpovídá zhruba hodnotě 0,5 luxu, dobře osvětlená noční vozovka koresponduje s hodnotou 20 až 70 luxů a osvětlený stadion má hodnotu zhruba 1500 luxů.

Pro úroveň výbavy Intensive je příplatek za celý paket 17 000 Kč, u nejvyššího stupně Exclusive je to pouhých 8000 Kč.

Vytisknout

Diskuze: Vidět a být viděn: Automatické přepínání dálkových světel u Citroënu C4 Picasso

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

abt sportsline

ABT Audi S3 s pořádnou porcí síly

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud