Kia vo Frankfurte predstaví 5 noviniek

Braňo Porubčan, 11. září 2009, 09:21 Google+

Na 63. mezinárodním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem prezentuje Kia Motors světové veřejnosti poprvé model Venga. První česká Kia bude k vidění v pěti verzích ve vlastní „Venga – zóně“. Kompaktní Venga je však jen jednou z mnoha premiér, které Kia letos na IAA představí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Cee'd

Cee'd | foto: Kia Motors

Sdílejte článek

Kromě ní bude Kia vystavovat modernizovaný cee´d, nové Sorento a první modely nové „zelené“ řady s logem „Eco Dynamics“, mezi nimi v evropském debutu např. sedan Kia Forte LPI Hybrid .

„Kia svými pěti premiérami vystaví na letošní IAA celému světu na odiv náš prvotřídní design, nadčasové technologie a vysokou kvalitu zpracování“, říká Hyoung-Keun Lee, prezident Kia Motors Corporation. „V době hospodářské recese zůstaly produkty Kia pro zákazníky atraktivní. Díky tomu jsme mohli vylepšit naše tržní podíly v mnoha zemích. Jsem optimista – věřím, že v následujícím roce budeme moci díky nové Kia Venga, inovovanému modelu cee´d a novému SUV Sorento opět povzbudit odbyt v Evropě a získat pro naši značku nové zákazníky.“

Kia Venga určuje nové měřítko v nabídce vnitřního prostoru

Venga, která byla navržena a vyvíjena v Evropě a začne se ještě letos vyrábět v severomoravských Nošovicích, navazuje těsně na koncept No. 3, poprvé představený ve světové premiéře v březnu tohoto roku na ženevském autosalonu. Novinka segmentu malých vozidel je určena výlučně pro evropské trhy. Na svou třídu vykazuje nezvykle dlouhý rozvor náprav (2 620 mm). Pokud přičteme ještě výšku 1 600 mm a důmyslné uspořádání konstrukčních prvků, zjistíme, že Venga nabízí tolik vnitřního prostoru, který můžeme běžně najít pouze u mnohem větších automobilů.

Zadní sedadla má Venga dělitelná v poměru 60/40, dají se posunout a zcela sklopit, čímž vznikne velkorysý zavazadlový prostor se zcela rovnou ložnou plochou. Dle provedení je pak k dispozici panoramatická střecha včetně elektricky posuvného střešního okna.

Kia Venga bude v nabídce s benzínovými, respektive dieselovými motory o výkonu od 75 do 128 k. Všechny motory budou dostupné včetně systému ISG a vyhoví emisním normám Euro 5.

Venga, jejíž jméno je odvozeno ze španělštiny, symbolizuje moderní elegantní automobil, který odpovídá aktivnímu, městskému životnímu stylu evropských zákazníků.

Nový design a technologie pro bestseller – Kia cee´d

V Evropě nejprodávanější model Kia prošel pod vedením hlavního designéra, Petera Schreyera, rozsáhlou změnou vnějšího vzhledu. Nejmarkantnějším zásahem je nová mřížka chladiče na přední masce, která je současně jednotícím a na první pohled rozpoznatelným prvkem nových modelů značky Kia. Rozsáhlé změny v exteriéru potkaly dvě ze tří karosářských variant řady cee´d, a sice pětidveřový hatchback a kombi cee´d Sporty Wagon. Třídveřový pro_cee´d zůstal vně beze změny, nicméně co se týče interiéru a techniky, dočkal se stejných inovací jako jeho sesterské modely.

„Modernizovaný cee’d je o 25 mm delší a upoutá na první pohled sportovnějším, dravějším vzhledem” komentuje Panu Vainamo, General Marketing Manager, Kia Motors Europe. „Zákazníci se mohou těšit na nový stylový volant, nový design řadící páky, červené podsvícení všech přístrojů, nový středový panel s audio systémem a dvouzónovou automatickou klimatizací.”

Oblíbený cee’d prošel i technickými inovacemi v podobě technologie ISG (Idle Stop & Go), kterou lze zvolit pro benzínový a poprvé také pro dieselový motor. Novinkou je rovněž asistent při rozjíždění do kopce (HAC) a prorektorové světlomety. Došlo i k významné redukci spotřeby, která v průměru klesla o pět procent u všech modelů. Rovněž se podařilo snížit i úroveň škodlivin. Devadesátikoňový 1.6 CRDi, u kterého je úroveň škodlivin nejnižší, vykazuje podle průběžných měření emise CO2 pouze 110g/km. Tento 1.6 diesel typu „U2“ je nováčkem v široké škále motorů cee´d (tři zážehové a dva vznětové s výkony v rozmezí 90 až 143 k). Inovovaný 1,6 - litrový dieselový motor dostal sériově novou šestistupňovou manuální převodovku.

Nová Kia Sorento: velké SUV s výrazným designem

Zcela nové, až sedmimístné, SUV Kia Sorento upoutá na první pohled moderním výrazným designem, který podtrhuje jeho sílu a dynamiku. Je delší a nižší než jeho předchůdce a nese si nové charakteristické DNA v podobě dravé masky s mřížkou chladiče připomínající tygří chřípí. 4 685 mm dlouhé SUV je s koeficientem odporu vzduchu 0,38 oproti 0,425 u předcházejícího modelu také podstatně dynamičtější.

Předpokládá se, že nejžádanějším motorem bude mezi evropskými zákazníky zbrusu nový 2.2 turbodiesel, který generuje až 197 k a disponuje maximálním točivým momentem 421 Nm. V nabídce bude standardně se šestistupňovou manuální nebo volitelně také s nově vyvinutou šestistipňovou automatickou převodovkou.

„S novým Sorentem jsme vytvořili zcela nové SUV, přitažlivé pro mnohem širší okruh zákazníků.” komentuje Panu Vainamo. „Vývojáři společnosti Kia upustili od rámové konstrukce starého Sorenta a navrhli úplně novou samonosnou karoserii, čím se snížila váha až o 215 kg. Úspora je zřetelná i při spotřebě paliva.”

Jízdní vlastnosti nového Sorenta byly naladěny ve prospěch jízdy po silnici, ale bez nepříznivého dopadu na jízdní vlastnosti v terénu. Sorento bude dostupné s řadou nejnovějších technologií jako jsou xenonové světlomety, systém udržování světlé výšky, podpůrné systémy DBC (Downhill Brake Control) a HAC (Hill-start Assist Control), inteligentní systém volby pohonu TOD (Torque On Demand), odemykání a startování bez klíčku, couvací kamera, zabudovaná navigace či panoramatické střešní okno.

První modely „Eco Dynamics“

Svoji evropskou premiéru slaví na IAA také nové označení „Eco Dynamics“. Podle tohoto loga lze identifikovat modely Kia, které jsou díky implementovaným novým technologiím pro úsporu pohonných hmot a snížení škodlivin velice šetrné k životnímu prostředí.

Automobily „Eco Dynamics“ prezentované na frankfurtském autosalonu jsou vybaveny systémem ISG (Idle Stop ? Go), ukazatelem řazení převodového stupně, který řidiče během jízdy upozorňuje, jaký ekonomicky nejvhodnější rychlostní stupeň zařadit, a konečně i nové pneumatiky Michelin se sníženým valivým odporem.

V budoucnu budou modely „Eco Dynamics“ obsahovat další výbavu a technologie s příznivým vlivem na snížení úrovně škodlivých látek, jako například spoilerem ke zlepšení aerodynamiky, pohonem s užitím alternativních paliv, převodovkou s optimalizovanými převody, dále hybridními pohony, elektromotory či motory poháněnými palivovými články.

Kia představí na letošním autosalonu v rámci zóny „Eco-Dynamics“ tři nové modely: Forte LPI Hybrid, cee´d Hybrid a Sorento Hybrid.

Evropská premiéra Kia Forte LPI Hybrid

Svůj debut před evropským publikem oslaví ve Frankfurtu první komerční hybridní elektromobil (HEV) Kia v podobě modelu Forte LPI (Liquid Petroleum Injection) Hybrid. Společnost Kia Motors investovala v průběhu dvaceti pěti měsíců do vývoje ekologického modelu Forte LPI Hybrid přibližně 180 milionů amerických dolarů.

Vzhledem ke svým výkonovým parametrům v kombinaci s nízkou spotřebou paliva (5,6 l/ 100 km) je model Forte LPI Hybrid odpovědí na poptávku zákazníků po ekologických automobilech poskytujících navíc také vzrušení a radost z jízdy. Navíc velmi nízká úroveň emisí CO2 (jen 99 g/km) opravňuje zařazení modelu Forte LPI Hybrid do kategorie SULEV (vozidlo se super nízkými emisemi).

Ačkoli se Forte v Evropě nenabízí, Kia plánuje, že v příštím roce absolvuje se třiceti šesti exempláři modelu Forte LPI Hybrid celoevropský fleetový test. Vozy budou poskytnuty na testování médiím a dle získaných poznatků se bude zvažovat hospodářské využití této technologie v širším rámci.

Forte LPI Hybrid, který je v Koreji již v prodeji pohání 114 koňový 1.6 litrový spalovací motor typu Gamma LPI se speciálně vyvinutou převodovkou s plynulou změnou převodového poměru (CVT) a hybridním systémem skládajícím se z elektromotoru, systému rekuperace brzdné energie, měniče napětí a 180 Voltové lithium ionové polymerové baterie.

Hybridní verze inovovaného modelu cee´d a nového Kia Sorento

Poprvé veřejně se budou ve Frankfurtu rovněž prezentovat hybridní cee´d v modernizované podobě a také hybridní verze nového Sorenta.

Oba koncepty vznikly v evropském výzkumném a vývojovém centru společnosti Kia coby výzkumné nástroje: při testovacích jízdách napříč celou Evropou budou inženýrům Kia poskytovat důležitá data a poznatky, které pak ovlivní vývojové procesy pro nové modely Kia v následujících letech.

Pracovní koncept nové Kia cee´d Hybrid se podobá hybridnímu Kia Forte LPI, jeho 1.6 litrový motor je ale poháněn benzínem. Koncept Kia Sorento Hybrid je vybaven zcela nově koncipovanou pohonnou jednotkou s 1.6 CRDi z nové řady motorů „U2“ přeplňovaným dvěma turbodmychadly a generujícím výkon 163 koní. Hnací jednotka je kombinována s elektromotorem a pohání přední kola přes novou dvouspojkovou převodovku, která se ovládá buď plně automaticky nebo ručně sekvenčně.

Vytisknout

Diskuze: Kia vo Frankfurte predstaví 5 noviniek

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Insignia

Opel Insignia oslavuje 1. narodeniny

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud