Ženeva: Evropská premiéra Lexusu RX450h

Martin Hájek, 19. února 2009, 17:58 Google+

Na letošním ženevském autosalonu se začátkem března poprvé v Evropě představí nový crossover Lexus RX.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
RX450h

RX450h | foto: Lexus

Sdílejte článek

Konvenční model RX 350, který pohání zážehový šestiválec V6 o objemu 3,5 l, doplňuje stejně jako v předchozí generaci hybridní RX 450h, který je ukázkou jedinečné kombinace vysokého výkonu, nízké spotřeby paliva a nevídaného snížení hladiny emisí CO2. Na český trh bude nový model uveden v polovině dubna (RX 350), resp. v polovině května (RX 450h).

RX 450h
V roce 2005 se na trhu poprvé objevil průkopnický model, první vysoce výkonné hybridní SUV - model RX 400h. Nyní se v modelové řadě RX představuje již druhá generace pohonu Lexus Hybrid Drive, který se objeví pod kapotou nového vozu Lexus RX 450h.

Plně hybridní hnací ústrojí RX 450h sestává z vysoce účinného zážehového motoru V6 a dvou výkonných elektromotorů. Výsledkem je ‘inteligentní’, elektronicky řízený pohon všech kol „E-FOUR“ se zapojením elektromotorů. Díky komplexnímu zdokonalení řady parametrů pohonu Lexus Hybrid Drive došlo k nárůstu výkonu motoru při současném snížení spotřeby paliva a znatelnému poklesu hladiny emisí CO2.

RX 450h používá novou konstrukci dvojitého lichoběžníkového zavěšení kol zadní nápravy, které určuje nová měřítka ovladatelnosti vozů této kategorie a zvyšuje radost z jízdy. Nabízí maximum pohodlí a jistoty při rychlých dálničních přesunech podobně jako v sedanech prémiové třídy a zároveň přináší i skvělou ovladatelnost a agilitu na zatáčkovitých cestách. K ještě lepší dynamice jízdy u nového crossoveru přispívá aktivní stabilizátor snižující náklony karoserie téměř o 40 %. Elektronicky řízené pneumatické odpružení pak nabízí čtyři možnosti nastavení světlé výšky (v rozsahu 60 mm). S rostoucí rychlostí se světlá výška automaticky snižuje s ohledem na lepší aerodynamiku, stabilitu jízdy a spotřebu paliva.

Nový RX 450h přináší dynamický design crossoveru při současném zachování kompaktních rozměrů. Přítomnost pohonu Lexus Hybrid Drive v modelu RX 450h coby vysoce výkonné vlajkové lodi modelové řady RX prozrazuje celá řada exteriérových designových prvků v dnes již tradiční hybridní modré barvě. Mnoho technických inovací se dotklo i zcela nového designu ergonomie kabiny vozu, která vyniká prostorností a pohodlím. Špičkové materiály, úroveň zpracování a nové technologie vytvářejí jedinečný pocit luxusu, bezpečí a skvělé atmosféry na palubě vozu.
 
Nový crossover byl navržen tak, aby dosáhl maximálního pětihvězdičkového ohodnocení v evropských nárazových testech organizace NCAP. Využívá přitom jedinečný systém integrovaného řízení dynamiky vozu (VDIM), přednárazový bezpečnostní systém (PCS), aktivní opěrky hlavy či celkem deset airbagů. Určuje tak celosvětově uznávaný standard v oblasti aktivní i pasívní bezpečnosti a schopnosti předcházet kolizím.

Další modely Lexus na ženevském autosalonu


IS 250C
V novém modelu IS 250C (na českém trhu v polovině roku 2009) se snoubí sportovní elegance sedanu modelové řady IS s technickou dokonalostí, jejímž výsledkem je jedinečná harmonie nefalšované radosti z jízdy s dynamikou kupé ve třídě prémiových sedanů. Lehká skládací střecha z hliníku se může pochlubit vůbec nejkratším časem složení mezi trojdílnými střechami – stačí pouhých 20 sekund. Nebývale kompaktní mechanizmus skládací střechy u IS 250C umožňuje zachovat velký zavazadlový prostor, pohodlné nastupování pro zadní cestující i prostorný interiér v zadní části vozu.

Lexus představuje nový kabriolet navržený tak, aby zajistil minimální víření vzduchu při jízdě se složenou střechou. Vůz používá vysoce kultivovaný zážehový agregát 2,5 l V6 z modelu IS 250 o výkonu 153 kW / 208k v kombinaci se šestistupňovou automatickou převodovkou. Vyšší torzní tuhost u IS 250C  přispívá k jízdnímu pohodlí na úrovni značky Lexus, přičemž míra hluku, vibrací a chvění nového kupé zůstává stejně nízká jako u sedanu IS.

Nový IS 250C byl zkonstruován s cílem dosáhnout maximálního pětihvězdičkového ohodnocení v evropských nárazových testech organizace NCAP.

Na ženevském autosalonu 2009 se rovněž představí sportovní model IS F, vysoce výkonný sedan GS 450h s hybridním pohonem, ale i vlajková loď značky Lexus, hybridní model LS 600h.

Vytisknout

Diskuze: Ženeva: Evropská premiéra Lexusu RX450h

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Fabia Scout

AKTUÁLNĚ: Škoda představuje Fabii Scout

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud