Nové Audi A4 - nejsportovnější sedan ...

Martin Hájek, 30. srpna 2007, 12:02 Google+

Nové Audi A4 posunuje značku v rámci automobilové střední třídy výrazně kupředu. Motory, které pohánějí nový sedan - jak vznětové TDI, tak zážehové TSI nebo FSI - mají přímé vstřikování paliva do válců a kombinují tak vysoké výkony s vysokou účinností.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
A4

A4 | foto: Audi

Sdílejte článek

Hnací ústrojí podporující výbornou jízdní dynamiku a použití mnoha technických řešení, převzatých z větších modelů, jsou hlavní důkazy výsadního technického postavení značky na automobilovém trhu. Nové Audi - to je také nový druh jízdy automobilem. Na českém trhu se první vozy objeví v prosinci, ceny pro český trh budou stanoveny na podzim.

Nové sportovní Audi A4 má progresivní charakter, napínavé a dynamicky navržené rysy, design, který hovoří jazykem technické dokonalosti. S celkovou délkou 4,7 m představuje nové Audi A4 na silnici nepřehlédnutelnou automobilovou osobnost se sebevědomým postojem a velkoryse dimenzovaným prosvětleným interiérem. Provedení lze, jako u Audi obvykle, charakterizovat heslem kvalita bez kompromisů. V oblasti bezpečnosti stanovuje značka se čtyřmi kruhy ve znaku nový standard zavedením koordinace funkce airbagů a omezovačů síly v bezpečnostních pásech cestujících na předních sedadlech. Cíl je přitom zřejmý: ještě lepší ochrana cestujících v případě nehody.

Ve srovnání s předchozím modelem má nové Audi A4 sportovní proporce. Přední převis karoserie byl významně zkrácen, kapota i rozvor náprav byly naopak prodlouženy.V řetězci hnacího ústrojí si diferenciál a spojka (resp. hydrodynamický měnič) vyměnily svá místa, což umožnilo posunout přední nápravu o 154 mm vpřed.

Toto pokrokové řešení zajišťuje optimální rozdělení hmotnosti vozu mezi jednotlivé nápravy. Nové Audi A4 je nejsportovnějším sedanem v automobilové střední třídě: agilní, lehký a snadno ovladatelný. Jeho dynamický podvozek je zcela novou konstrukcí, v níž byla pro většinu komponent výchozím materiálem lehká hliníková slitina. Výsledky jsou pozoruhodné: mimořádně dynamické jízdní vlastnosti na silnici, přesné reakce a snadná ovladatelnost.

Nové high-tech prvky výbavy dělají jízdní dojmy v novém Audi A4 ještě více fascinující. Audi drive select například mění charakteristiky motoru, automatické převodovky, řízení a tlumení tak, aby odpovídaly v daném okamžiku řidičskému stylu osoby, která právě sedí za volantem. Řízení Audi dynamic steering mění převod řízení v závislosti na rychlosti jízdy a udržuje nové Audi A4 stále blízko fyzikálních limitů, takřka okamžitými změnami úhlu natočení kol. Systém řídící hydraulické tlumiče pérování mění charakteristiku tlumení individuálně u tlumičů jednotlivých kol, aby byla spojena nejvyšší jízdní bezpečnost se zábavou při řízení vozu.

Nové Audi A4 bude uvedeno na trh s nabídkou pěti motorů. Jejich výkony pokrývají spektrum od 105 kW (143 k) do 195 kW (265 k). Čtyřválcový zážehový motor je, stejně jako vznětové jednotky, přeplňován výfukovým turbodmychadlem a obě principielně odlišné skupiny motorů mají přímé vstřikování paliva do válců. S celou paletou motorů bude radost nové Audi A4 řídit a díky jejich vysoké provozní účinnosti klesá spotřeba paliva na hodnoty nižší než u modelů předchozí generace.

K dispozici budou různé převodovky: šestistupňová manuální převodovka, automatická převodovka Tiptronic, převodovka multitronic s plynule variabilním převodem. Kombinovány mohou být s pohonem přední nápravy nebo pohonem všech kol quattro, který byl předmětem intenzivního vývoje, a tak jsou jeho provozní vlastnosti ještě dynamičtější než dosud.

Nové Audi A4 bude mít světovou výstavní premiéru na autosalonu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem v polovině září, na českém trhu se první vozy objeví v prosinci.

Audi

Vytisknout

Diskuze: Nové Audi A4 - nejsportovnější sedan ...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

ilustrační foto

Hummer - opravdový král? (video)

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud