Lancia Stratos - sporťák přece jen možná bude

Stratos

Stratos | foto: Fenomenon

Lancia Stratos je jedním z nejlegendárnějších sporťák všech dob. Primárně byla stvořena pro rally závody dnes již zrušené skupiny supersilných aut a v několika kusech se v homologační sérii dostala i mezi „běžný lid“.

Hlas fanoušků je jasný. Legenda se má navrátit. Série necelých pěti set kusů udělala ze Stratosu jeden z nejexkluzivnějších sběratelských kousků, podobně jako třeba z Fordu RS200.

Dle vyjádření šéfa Lancie by se podobný supersporťák mohl na trhu objevit někdy v roce 2011. Fandům volajícím po návratu je to jasná voda na mlýn, vždyť o návratu Stratosu se mluví téměř od ukončení její produkce v 70. letech.

Lancia navíc spadá do koncernu Fiat, kam patří i Alfa Romeo, Ferrari a Maserati, takže zkušeností s výrobou výkonných aut by bylo požehnaně.

K tomu již za rok nebude v nabídce Lancie sporťák chybět, uhlazená Lancia Delta totiž přijde ve verzi kupé, od které se očekává, že i ona naváže na slavnou tradici původní Lancie Delta Integrale.

O výrobu Stratosu se pokoušela již firma Fenomenon, která na několika autosalonech předvedla studii moderního ztvárnění tohoto sporťáku. Bohužel, kvůli nezájmu investorů projekt padl. Její obrázek je ve fotogalerii.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu